Pericolul montarii unor anvelope cu uzuri diferite pe maşină

     Anvelopele unei maşini trebuie să fie de acelaşi tip şi să aibă acelaşi nivel de uzură. Montarea unora cu grade de uzură diferite pot duce la efecte negative asupra comportamentului autovehiculului în trafic.

 

     Specialiştii recomandă înlocuirea celor patru anvelope ale maşinii în acelaşi timp, incercand sa se pastreze acelaşi design al benzii de rulare şi aceeaşi adâncime a canelurilor, astfel anvelopele permit o tracţiune şi o manevrare echilibrată. 

     Dacă din diverse motive sunt înlocuite doar 2 dintre anvelope, acestea vor fi montate pe puntea din spate a maşinii, iar celelalte două, mai puţin uzate, pe puntea din faţă. Procedand asfel se reduce posibilitatea pierderii controlului maşinii atunci când anvelopele acvaplaneaza pe suprafeţele umede. 

     Acvaplanarea se produce atunci când se conduce pe ploaie sau pe suprafeţe acoperite de apă, din cauza ineficientei anvelopelor de a evacua apa prin canelurile anvelopelor, astfel pierzandu-se contactul benzii de rulare cu solul. Anvelopele cu o adâncime redusă a benzii de rulare au riscul mai crescut pentru a acvaplana chiar şi pe suprafeţe foarte puţin adânci de apă şi la o viteză mult mai mică faţă de cele cu profil adânc al caii de rulare. 

     Acvaplanarea anvelopelor de pe axa faţă va duce la subvirare. Acest lucru face ca maşină să continue să meargă pe direcţia înainte. Cei mai mulţi şoferi acţionează din instinct şi iau piciorul de pe acceleraţie pentru a încetini şi a ajută anvelopele să recâştige aderenţă. 

     Acvaplanarea anvelopelor de pe axa spate duce la supravirare, ceea ce reduce stabilitatea maşinii. Dacă se întâmplă acest lucru, ridicarea piciorului de pe acceleraţie va reduce şi mai mult stabilitatea maşinii. Toate acestea cauzând, cel mai probabil, un derapaj lateral, balans sau chiar rotirea maşinii. Astfel, e mult mai uşor pentru şoferi să controleze subvirarea, iar încercarea neutralizării supravirarii este mult mai dificilă.

     Când se montează doar 2 anvelope noi din 4, sfatul cel mai important este ca acestea să aibă aceeaşi dimensiune şi cel puţin aceeaşi categorie de performanţă cu cele deja existente pe maşină. 

      sursa: Adevarul Alba Iulia  

Articole