Becurile la masina se ard repede? Ce putem face si cum prelungim durata lor de viata?

     

 

      Datorita fluxului constant a clientilor care se plang ca li se ard becurile auto foarte repede, ne-am gandit sa ne aprofundam ce am putea face pentru a prelungi durata de viata a becurilor de pe masina noastra. 

 

      Cat ar trebui sa tina becurile? Care sunt cauzale care afecteaza durata de viata a becurilor?

      Exista o multime de factori care afecteaza durata de viata a becurilor. In primul rand numarul mare de aprinderi si stingeri, mai ales la temperaturi mici. Specialistii spun ca in functie de tipul de bec acestea dureaza mai mult sau mai putin. De foarte multe ori durata de viata a becului este influentata si de procesul de schimbare a becului. De multe ori daca becul nu este schimbat intrun service auto, si este schimbat de proprietar, acesta nu ia in considerare faptul ca becul nu trebuie atins cu direct cu mana deoarece lasa urme de grasime care va provoca arderea becului. 

      

      TIPURI DE BECURI AUTO

        In functie de compozitia becurilor si de sistemul lor de functionare, acestea sunt clasificate in trei mari categorii:

  • becuri cu halogen (becurile clasice);
  • becuri LED;
  • becuri HID (High Intensity Discharge) sau becuri xenon.

        Ce trebuie sa stii despre becurile cu halogen? Acestea sunt cel mai des intalnite becuri auto si sunt numite astfel datorita gazului din grupa halogenilor care intra in componenta becului propriu-zis. Acest gaz se afla in interiorul bulbului de sticla, permitand filamentului din tungsten sa se regenereze si sa lungeasca, astfel, durata de viata a becului. Producatorii de becuri auto cu halogen fabrica aceste becuri in mod standard, astfel incat fiecare tip de bec halogen sa corespunda tipului de far caruia ii este destinat.

        Ce trebuie sa stii despre becurile xenon (HID)? In primul rand, trebuie sa stii ca nu poti instala pur si simplu becuri xenon pe un autovehicul si ca daca nu respecti toate reglementarile actuale risti sa primesti ca sanctiune o mare amenda. In al doilea rand, trebuie sa stii lumina xenon este de pana la 3 ori mai puternica decat cea a becurilor clasice si ca ii poate deranja pe ceilalti participanti la trafic. In al treilea rand, trebuie sa cunosti avantanjele acestui tip de becuri auto, respectiv: durata de viata de pana la 10 ori mai mare decat a becurilor clasice, vizibilitate sporita in conditii meteo nefavorabile, consum de energie redus si aspect modern.

         Drumurile cu gropi sau cu limitatoare de viteza cresc numarul de vibratii si reduc longevitatea becurilor. Exista si anumite erori de instalare, cum ar fi atingerea bulbului, care afecteaza durata de viata a becurilor. Si fluctuatiile de tensiune sau defectiunile bateriei, sunt factori de risc pentru becuri.

 

         Cum prelungim durata de viata a becurilor?


         In primul rand este indicat sa cumparam becuri de calitate. Daca nu vrem sa le schimbam des, e bine sa avem in vedere niste becuri mai scumpe, care sunt si mai bune. Exista si anumite firme care ofera becuri cu lumina mai multa, si e bine de stiut si asta cand cumparam. Dar ce putem face noi? Pai putem, spre exemplu, sa ne asiguram ca becul este fixat la locul lui si nu va trepida prea tare. Soferii ar putea, de asemenea, sa evite aprinderea becurilor daca nu este nevoie, pentru ca, asa cum v-am mai spus, numarul de aprinderi si stingeri influenteaza urata de viata.

          Daca mergeti in service, verificati voltajul bateriei, cu motorul in functiune. Asa va asigurati ca tensiunea este stabila si nu exista fluctuatii. Inca un lucru pe care probabil multi dintre voi il stiu deja, este ca nu este indicat sa pornim motorul cu farurile aprinse. Aceasta actiune, spun mecanicii, afecteaza becurile, si le poate arde mai repede decat normal.

          Service-ul Premio Dumivest comercializeaza becuri de la urmatorii producatori:  marca Bosch, Osram, Philips, Starline, General Electric, Hella, Narva si Valeo;

Articole