Lucruri care nu trebuie să-ți lipsească la un drum lung cu mașina pe timp de iarnă

     Iarnă, până și cele mai prietenoase șosele se pot transforma într-un adevărat coșmar pentru orice șofer. Viscolul, gerul și zăpezile pot fi oricând neașteptat de puternice, motiv pentru care tu, ca șofer, ai responsabilitatea de a te pregăti temeinic înainte de a pleca la drum lung cu mașina. Dincolo de o inspecție tehnică făcută într-un service, o mașină trebuie echipată complet înainte de o călătorie pe perioada anotimpului rece. 


1. Primul si cel mai important: anvelope de iarna:

     Pentru a vă asigura că drumurile nu vă vor face probleme anvelopele de iarnă sunt obligatorii, însă este datoria șoferului este să verifice dacă șanțurile acestora încă mai sunt destul de adânci pentru a fi 100% sigure pe șosea. În caz contrar, trebuie să vă echipați mașina cu un set nou de anvelope de iarnă. Lanțurile sunt și ele foarte importante, iar alături de ele este bine să aveți o lopată pentru zăpadă și un sac cu nisip, pentru zonele mai dificile, unde mașina riscă să rămână blocată.

 

2. Trusa medicală de prim ajutor și extinctorul

Este important sa nu plecați niciodată la drum fără o trusă medicală de mașină și un extinctor care să fie în permanență în portbagaj. Nu uitați că extinctorul și unele obiecte din trusa medicală au termen de valabilitate în general de 2 ani, așadar trebuie schimbate dacă observi că între timp au expirat.

 

3. Verifică-ți roata de rezervă înainte de a pleca la drum

Asigură-te că nu pleci la drum fără să îți testezi înainte roata de rezervă, nu ai vrea să te trezești cu surprize neplăcute tocmai în momentul în care faci o pană pe traseu.

 

4. Mâncare, apă și câteva pături:

Pentru că e iarnă, e frig, iar drumurile se pot bloca peste noapte prin țară din cauza zăpezii, ar fi indicat să ai mașina echipată cu câteva gustări care rezistă câteva zile, apă și câteva pături electrice sau chiar și pături simple.

 

5. Chingă pentru tractare

Pentru situațiile mai grave în care nu mai poți pleca de pe loc cu mașina, ține mereu la îndemână în portbagaj o chingă pentru a putea fi tractat la nevoie.

 

    O mașina echipată corespunzător pentru iarnă este responsabilitatea șoferului. In acest caz nu este vorba doar despre siguranța ta în trafic, ci și despre cea a celorlalți participanți. Anotimpul rece poate fi foarte înșelător, așa că te sfătuim să conduci cu mare prudență de fiecare dată și să încerci să eviți situațiile în care ai putea avea de suferit și care pot fi evitate. 

 

 


Articole