Ministrul Finanțelor analizează posibilitatea de a renunța la supraacciza pentru carburanți

 

     Ministrul Finanțelor susține că analizează posibilitatea de a renunța la supraacciza pentru carburanți care a fost introdusă gradual începând din luna septembrie a anului trecut. 

 

      In cazul in care s-ar renunta la supraacciza la carburanți efectul ar fi unul pozitiv pentru populație. Avand in vedere ca prețul la carburanți a crescut cu cel puțin 0.32 lei pe litru după introducerea supraaccizei la carburant începând din luna septembrie a anului trecut, sa reluat o creștere a preturilor la produsele petroliere pe piața internațională.

      Autoritățile anunță însă că analizează varianta de a elimina suparaacciza, cu condiția ca acest lucru să se reflecte în prețurile la pompă plătite de șoferi. "Ne putem gândi la scoaterea accizei la carburanţi. Eu personal mi-aş dori foarte mult. În cazul în care s-ar scoate, efectul s-ar duce către populaţie. Dacă reducerea respectivă nu se duce la pompă, ci în buzunarul unor companii, nu am făcut nimic", a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, pentru agenția de presă News.

      În prezent, mai mult de jumătate din prețul carburanților este reprezentat de accize, care au valori diferite pentru benzină și motorină. Supraacciza la carburanți a fost introdusă inițial în 2014, a avut o valoare de 0.07 euro pe litru și a fost eliminată în 1 ianuarie 2017, interval de timp în care statul a colectat în plus circa 8.46 de miliarde de lei, echivalentul a aproape 2 miliarde de euro.

      De asemenea se pare ca de la 1 ianuarie 2019, carburantul este nevoit sa sufere cateva schimbari. Daca va mai aduceti aminte cand Romania era trasa la raspundere de Comisia Europeana pe tema raportului calitatii carburantului, se pare ca aceasta situatie revine si Romania este in continuare codasa. Romania si tari ca Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Finlanda, Grecia, Letonia, Marea Britanie, dar si Spania au primit un aviz motivat din partea Comisiei Europene cu privire la procedura de infringement.

      Astfel de la 1 ianuarie 2019, benzina va trebui sa contina minim 8% biocarburanti. In momentul de fata, nivelul de biocarburanti din benzina ating procentul de 4.5%, adica putin peste jumatate din cat va contine incepand din 01 ianuarie 2019, iar motorina va trebui sa contina minim 6.5% biocarburanti in volum.

 

Via: Wall-Street  si Automarket

Articole