Cum se pastreaza anvelopele corect?

     Fiecare anvelopă care părăseşte fabrica unui membru ETRMA (Asociaţia Europeană a Producătorilor de Anvelope şi Jante) este verificată din punct de vedere al calităţii ca aceasta sa fie în concordanţă cu regulile foarte stricte şi apoi este transportată în condiţii optime la destinaţiile unde urmează să fie montată, dar odată ce anvelopele părăsesc fabrica, producătorii nu mai au control asupra condiţiilor în care acestea sunt depozitate. 

     ETRMA (Asociaţia Europeană a Producătorilor de Anvelope şi Jante) a emis o serie de linii directoare foarte simple, cu scopul de a-i ajuta pe distribuitori să-şi păstreze stocul valoros gata de utilizare, dar aceste informatii sunt foarte utile si consumatorului propiu-zis pentru a evita anumite greseli de depozitare.

     Anvelopele trebuie să fie depozitate fara a fi comprimate sau supuse la tensiune, compresie sau alte forţe care ar putea cauza deformarea lor permanentă. Un mod eficient în acest sens este păstrarea lor în poziţie verticală, una lângă alta, pe rafturi. O alternativă mai uşoară este stivuirea acestora una peste alta, dar nu foarte sus, pentru a nu îngreuna accesul la anvelopele de la baza teancului şi a nu mări numărul de manipulări necesare pentru o anvelopă pe durata depozitării.

     Această alternativă nu are efecte negative asupra anvelopei dar este incomodă şi consumă timpul persoanei care trebuie să deplaseze teancurile. Anvelopele astfel depozitate nu ar trebui amplasate direct pe podea, ci pe un palet sau pe o suprafaţă care să le izoleze de temperaturã şi eventuala umezeală a podelei.

     Condiţiile fizice ale spaţiului în care sunt depozitate anvelopele sunt importante, dar nu sunt greu de realizat. Spaţiul de depozitare trebuie să fie la “temperatura ambiantã”, adică la o temperatură nici prea ridicată nici prea scăzută, să fie ventilat şi anvelopele să nu fie expuse la lumina directă a soarelui. Anvelopele nu trebuie să fie stocate în acelaşi spaţiu cu substanţe chimice, produse de curăţare sau ulei.

     Regulile de depozitare a anvelopelor se aplică atât celor noi cât şi celor care sunt depozitate pe perioada în care nu sunt utilizate, spre exemplu, în ţările unde schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă este obligatorie.

     Mai jos regasiti un Infografic privind depozitarea corectã a anvelopelor facut special de cei de la ETRMA. 

 

 

 

sursa: http://www.tyreaware.org/tyre-storage/


Articole